Historie

De geschiedenis van Ripperda is begonnen in het najaar van 1919. Er ontstond toendertijd een conflict tussen aannemers en schildersbedrijven. De schildersbedrijven wilden niet meer voor de aannemers werken omdat ze vonden dat ze werden uitgebuit. Zes Haarlemse aannemersbedrijven hebben toen voorgesteld om één gemeenschappelijk schildersbedrijf op te richten.  

Voor een nieuw bedrijf moesten natuurlijk een aantal belangrijke afspraken worden gemaakt. Er moest een naam worden bedacht, hoe het bedrijf eruit moest komen te zien en een eventuele locatie voor het bedrijfsgebouw. De zes Haarlemse bedrijven hebben een prijsvraag uitgeschreven voor de naam. De naam Ripperda is toen gekozen als symbool van verzet tegen de vijand. Gouverneur Wigbolt Ripperda verdedigde Haarlem tegen de Spanjaarden tijdens het beleg van 1572-1573.

Op 3 december 1919 is de naamloze vennootschap Ripperda officieel opgericht met als aandeelhouders bijna alle Haarlemse aannemers en makelaars. Op de foto staan alle eerste aandeelhouders van Ripperda.

Op 15 december 1919 heeft men het pand aan de Garenkokerskade aangekocht. Voorheen was hier de stalling van de Haarlemse paardenremise gevestigd.

Na bijna honderd jaar zijn wij vanuit de binnenstad van Haarlem verhuisd naar de Waarderpolder: per 1 januari 2016 is Ripperda gevestigd aan de Jan van Geunsweg 10 A in Haarlem.