Ripperda Vastgoedbehoud

Voor duurzaam onderhoud

Historie

De geschiedenis van Ripperda is begonnen in het najaar van 1919. Er ontstond toendertijd een conflict tussen aannemers en schildersbedrijven. De schildersbedrijven wilden niet meer voor de aannemers werken omdat ze vonden dat ze werden uitgebuit. Zes Haarlemse aannemersbedrijven hebben toen voorgesteld om één gemeenschappelijk schildersbedrijf op te richten. Voor een nieuw bedrijf moesten natuurlijk een aantal belangrijke afspraken worden gemaakt. Er moest een naam worden bedacht, hoe het bedrijf eruit moest komen te zien en een eventuele locatie voor het bedrijfsgebouw. De zes Haarlemse bedrijven hebben een prijsvraag uitgeschreven voor de naam. De naam Ripperda is toen gekozen als symbool van verzet tegen de vijand. Gouverneur Wigbolt Ripperda verdedigde Haarlem tegen de Spanjaarden tijdens het beleg van 1572-1573.

Op 3 december 1919 is de naamloze vennootschap Ripperda officieel opgericht door de Raad van Toezicht en de Raad van Beheer met 9 man.

Op 15 december 1919 heeft men het pand aan de Garenkokerskade aangekocht. Voorheen was hier de stalling van de Haarlemse paardenremise gevestigd.

Het bedrijf groeide zeer hard in de eerste periode. In maart 1920 had men al 60 schilders in dienst en op 2 mei 1920 werd de tweede bedrijfsleider aangetrokken omdat het te druk werd.

Op 23 september 1923 voltrok zich een drama aan de Garenkokerskade. De werkplaats met kantoor is toen afgebrand. Echter, omdat men goed verzekerd was, kon er al snel het één en ander herbouwd worden en is na de brand de eerste verdieping erop gebouwd.

In 1972 koos men voor de ondernemingsvorm van een B.V.

In het jaar 1980 veranderde de organisatie structuur. De Raad van Toezicht en de Raad van Beheer werden vervangen door de Raad van Commissarissen die in 1980 drie leden telde. De dagelijkse leiding die de B.V. vertegenwoordigde kwam in handen van een directeur met volledige bevoegdheid.

Per 1 januari 2016 is Ripperda Vastgoedbehoud gevestigd aan de Jan van Geunsweg 10 A in Haarlem.

Vanaf 1920 zijn er een aanzienlijk aantal woningen gebouwd in de regio Kennemerland. Veel van deze woningen worden nog steeds onderhouden door Ripperda Vastgoedbehoud. Naast het verfraaien, beschermen zij ook nu weer tegen de vijand, alleen zijn dat nu de weersinvloeden die dagelijks "het Nederlands vastgoed" teisteren !